Welk dieet past bij mij? Samen naar een optimaal en persoonlijk dieet!

Govert Viergever

Govert Viergever

Wat is de juiste voeding voor iemand die van goed en gezond, naar een optimaal en persoonlijk dieet wil? We komen in een tijdperk waarin niet alleen topsporters en wetenschappers, maar ook wij, de leken, consumenten, burgers en biohackers, technologie en wetenschap kunnen gebruiken om onze gewoonten te bepalen. Nieuwe technologie en kennis rondom biochemie, microbiologie, genetica en artificiële intelligentie leiden tot een gigantische sprong in het verkrijgen van het antwoord op de vraag: welk dieet past bij mij? Helaas gaat dat nog niet met één app of enkele druk op de knop, maar met een beetje training en de juiste kennis kom je een heel eind. Wij helpen je graag op weg!

1. Welk dieet past bij mij? Weet wat je moet meten

Jouw DNA maakt dat je op een unieke manier reageert op voeding, stress, emoties, gifstoffen, training, slaaptekort etc. DNA is het fundament van hoe je lichaam werkt, herstelt en zich aanpast aan de omgeving. Als je bekend bent met de SWOT-analyse, dan weet je dat je met inzicht in je krachten, talenten, zwaktes en valkuilen, je betere beslissingen kan nemen over hoe je eet, drinkt, slaapt, sport en denkt. 

DNA zegt echter niet alles. Er zijn tweelingen met hetzelfde dieet waarvan de een aankomt en de ander niet. Dat komt onder andere doordat de bacteriën die het eten verteren niet hetzelfde zijn. De respons van het lichaam is dus anders. Daarnaast heeft de lichamelijke reactie op voeding ook te maken met bijvoorbeeld werk: zit je op kantoor of heb je een baan met veel beweging? Het verbruik van energie kan ook heel anders zijn door wat iemand heeft meegemaakt en daardoor met stress en uitdagingen omgaat.

De conclusie: niemand is hetzelfde. 

Data uit jouw eigen lichaam geeft je inzicht in wat specifiek goed of niet goed is voor jou. Maar welke data heb je hiervoor nodig? Het is belangrijk om te werken met verschillende soorten data om zo een compleet plaatje te krijgen van jouw biologie. Zo wil je inzicht in fundamentele data (zoals je DNA), maar ook data die gedurende een paar maanden verandert (denk aan microbioom, bloedwaarden en neurotransmitters). Tenslotte wil je inzicht in data die dagelijks verandert, zoals je stresslevels en slaap. Dit kan je bijvoorbeeld meten met een draagbare tracker zoals de Oura Ring.

Welk dieet past bij mij?

2. Een dieet op maat door data en praktijkervaringen

Ondanks dat we door middel van artificial intelligence gigantische hoeveelheden data kunnen verwerken, is alleen data als bron voor een persoonlijk dieet, personalised nutrition of precision nutrition niet genoeg. Een computer kan op dit moment nog niet exact voorspellen wat jij nodig hebt op basis van alleen data uit testen of apps. Er zijn simpelweg teveel veranderende omstandigheden in je leven. Om die inzichten wel te krijgen is het belangrijk om jouw data te combineren met praktijkervaring van therapeuten, diëtisten, biohackers en topsporters. Bij HumanUpgrade maken we deze verbinding waardoor we met grote zekerheid een geïndividualiseerd voeding- en supplementenschema kunnen maken dat aansluit op jouw unieke lichaam, omstandigheden en doelstellingen. 

3. Een dieet op basis van doelstellingen en prioriteiten

Een dieet op maat en het verzamelen van data begint bij een goed uitgedacht plan, net zoals topsporters dat doen. Het is belangrijk om na te denken over wat je precies wilt. Afvallen, aankomen, sneller herstellen van sport of stress, meer focus en brainpower, meer balans en rust, meer energie, beter slapen? Er zijn veel mogelijkheden en je kan ze niet allemaal tegelijk najagen. Je zal niet de eerste zijn die tijdens een zoektocht naar meer energie en welzijn de ‘verkeerde boom’ in klimt. Het ‘ICE-model’ kan je helpen om het doel te kiezen met voor jou de hoogste prioriteit, namelijk het doel met de meeste Impact op je welzijn, waar jij of je coach vertrouwen (Confidende) in hebt dat je het kan halen en het doel dat je ook daadwerkelijk consistent en makkelijk (Ease) in je leven kan implementeren zonder te ‘jojo-en’. 

4. Structuur en flexibiliteit

Het toepassen van alle data en inzichten in het dagelijks leven kan best een uitdaging zijn. Het is per persoon verschillend of iemand een planning nodig heeft of juist veel flexibiliteit. Wat voor persoon jij bent wordt voor een deel bepaald door je opvoeding (nurture) en een deel door je DNA (nature). Om er achter te komen of jij een persoon bent die veel structuur nodig heeft of juist veel vrijheid kan via een simpele persoonlijkheidstest zoals 16personalities.com.

Iedereen heeft echter een zekere mate van ritme, structuur en regelmaat nodig. Zeker als je werkt met veel data uit je DNA, je slaap, je sport, je microbioom, je bloed en je neurologie. De uitgezochte informatie in een overzichtelijk schema zetten kan hierbij erg handig zijn.

5. Zekerheid en standvastigheid

Ondanks een gedegen planning kan het dagelijks leven met een dieet een uitdaging zijn. We moeten ons vaak conformeren aan de mensen om ons heen. Vrienden, familie, reizen en werk maken het moeilijk om te leven op de manier waarop dat optimaal is voor jou. Het via data en wetenschap inzichtelijk maken en het op papier te zetten maakt het onomstotelijk. Je kan nu met zekerheid zeggen dit is goed voor mij en dat niet. Daardoor kan je je keuzes makkelijker onderbouwen aan de mensen om je heen en zullen zij je keuze en voorkeur sneller respecteren. Dat scheelt je energie en bespaart je de verleiding om je nieuwe leefstijl aan de kant te gooien. Je weet immers zeker op basis van data dat dit de beste keuze is.

Het nieuwe tijdperk van personalised nutrition is er al en het zal steeds makkelijker worden om jouw dieet aan te passen op data uit jouw lichaam. Heb jij al antwoord op de vraag: welk dieet past bij mij? We helpen iedereen gratis om te checken wat z’n doelstellingen zijn en of het Human Upgrade programma wat voor je is. Als je serieus met je gezondheid aan de slag wil en benieuwd bent, vraag dan een gesprek aan. Dan heb je straks je dieet op maat en leefstijl waar je de rest van je leven profijt van hebt. Het enige wat je nog mist is een beetje training en een beetje kennis.

Boek een
demogesprek

Bekijk hier het
UPGRADE programma