Skip to main content

De relatie tussen je hersenen, stress en vetopslag

Je hersenen hebben een nauwe relatie met je lichaam. En zoals in iedere goede relatie draait het om communicatie. Een goed werkend lichaam begint dus bij goed functionerende hersenen. Een gemiddeld mens heeft ongeveer 20 watt nodig om de hersenen te laten werken en het “lampje” te laten branden. Watt? Ja, hersenen dragen impulsen over op basis van elektriciteit. Is er te weinig energie in de hersenen? Dan is er te weinig elektriciteit, gaat jouw lampje haperen en zijn jouw hersenen niet staat om neurotransmitters vrij te geven. Juist die neurotransmitters zijn belangrijk omdat die zorgen voor communicatie binnen de hersenen en met andere organen en cellen in je lichaam. Het gebrek aan communicatie zorgt voor stress in het lichaam en leidt onder andere tot vetopslag, weinig energie, minder motivatie, noem maar op! Lees meer over wat stress met je lichaam doet en hoe je dit kan tegengaan in deze blog.

Psychologisch, fysiologisch of toxische stress

Ik ben overtraind geweest, een burnout voor sporters noemen ze dat ook wel. Dit ontstaat door teveel fysieke stress. Helaas overkomt dat veel van ons in werk en privé met mentale stress. De stressoren die ervoor zorgen dat we uit balans raken kunnen dus verschillen van aard, namelijk psychologisch, fysiologisch of toxisch (sport, infecties, hormonen of drugsgebruik). Het kost het lichaam heel veel neurotransmitters en energie om dit te balanceren. Als je onder stress teveel neurotransmitters gebruikt voelen we ons minder vrolijk, minder weerbaar, onrusig, minder creatief etc.

Wat stress nog meer doet met je lichaam is het energieverbruik van je cellen hard omhoog gooien. Net zoals bij vervuilende fabrieken komen er bij energieverbruik afvalstoffen vrij. In je cellen heten dat vrije radicalen. Of je het nou wilt of niet, die leveren met de jaren schade op aan de energiefabriekjes in je cellen, ofteweld de mitochondria. Door deze schade komt er nog meer energie vrij, wat leidt tot het minder goed verlopen van allerlei processen in je hersenen en lichaam. Laat je dit te ver gaan, dan nemen we dit meestal waar als ‘vage klachten’ waar een dokter niks tot weinig mee kan. Blessures, vaak ziek, brainfog, mindere slaap, meer vetopslag, minder energie, concentratie, motivatie etc. Laat je dit doorpruttelen dan kunnen er serieuze ziekten ontstaan.

Stress, ontstekingen en vetopslag

Als je klachten hebt in het lichaam moet je beginnen bij datgene wat je lichaam aanstuurt: je hersenen. Je weet inmiddels dat via neurotransmitters en hormonen je hersenen ervoor zorgen dat alles op rolletjes verloopt. Hiervoor hebben ze energie nodig. Verhoudingsgewijs zelfs de meeste energie van ons hele lichaam. Een tekort aan energie in de hersenen zorgt er voor dat de cellen niet goed gebalanceerd zijn, hun rotzooi niet op kunnen ruimen en kunnen gaan ontsteken. Ontstekingen leiden tot prestatievermindering en zijn uiteindelijk de oorzaak van bijna alle ziekten in onze maatschappij.

Kijk even mee naar de volgende situatie: Een tekort aan energie in de hersenen zorgt ervoor dat de hersenen neutrotransmitters gaan afgeven die op zoek gaan naar energie uit eten. Echter, kunnen de hersenen deze energie niet opnemen omdat de mitochondria ontstoken zijn en daardoor niet goed werken. De energie blijft vervolgens hangen in het lichaam waardoor we het als vet opslaan. Tegelijkertijd schreeuwen je hersenen nog om energie, raken de neutotransmitters op en worden we minder slim, minder gemotiveerd en grijpen we vaker naar slecht voedsel. Het resultaat? Nog meer ontstekingen en vetopslag.

Hoe kun je wat stress doet met je lichaam tegengaan?

We weten inmiddels dat het verbeteren van deze mitochondria aan de basis staat van het verbeteren van je gezondheid en fitheid, en dus je mentale en fysieke prestaties. Maar ieder lichaam is uniek. Sommige genetisch gezegende mensen kunnen goed tegen alle stressoren, terwijl jij misschien niet goed kan omgaan met wat stress met je lichaam doet. Vergelijk jezelf daarom nooit met een ander. Inzicht krijgen in wat niet goed bij jou werkt of beter kan, geeft je informatie over wat goed en niet goed is voor je. Zo kan je met de juiste voeding, supplementen, leefstijl en goede keuzes, stress beperken of tegengaan. Dan pas ervaar je meer gezondheid, fitheid en energie. Ik hoop dat er inmiddels een lampje is gaan branden in je hersenen.

Wat kun je doen om je mitochondriën te helen, ondersteunen en boosten:

  1. Vermijd omega 6 vetten uit plantaardige olie en vet vlees van slechte kwaliteit. Je kan dit meten in je bloed (veel mensen hebben hier teveel van).
  2. Vermijd toxines, uit cosmetica, pesticiden en grote vis zoals tonijn. Veel mensen hebben een teveel aan toxines zoals kwik en arseen. Wellicht door een genetisch langzamere lever. Deze toxines zijn ook meetbaar in bloed.
  3. Doe periodiek aan een strategie als vasten, ketogeen dieet of afvallen. Dit traint je mitochondriën om beter met energie om te gaan.
  4. Als je koolhydraten eet, neem dan complexe koolhydraten met een laag glycemische index. Teveel schommelingen in je bloedsuikerspiegel is schadelijk voor de mitochondriën.
  5. Neem antioxidanten en vitamines, deze ondersteunen en beschermen je mitochondriën. Zelfs mensen die zeer gezond eten hebben soms een tekort. Door af en toe te meten heb je nooit een tekort aan vitamines. Ook kan je met een meting van je DNA precies zien welke soorten antioxidanten goed zouden zijn voor jouw mitochondriën.
  6. Neem ontstekingsremmende voeding zoals vette vis (vanwege de omega 3 vetzuren), maar ook olijfolie en groene bladgroente brengen ontstekingen naar beneden.
  7. Probeer ook eens biohacks zoals infrarood sauna, of cryotherapie.

Wil je aan de slag met wat stress met je lichaam doet? Wil je dit gericht doen, met metingen die exact vertellen wat er in jouw lichaam gebeurt? En wil je de experts die je vertellen hoe je alles kan verbeteren? Vraag nu je gesprek aan.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Hoe kan ik je helpen?