fbpx Skip to main content

Heb je op school tijdens je lessen biologie wel eens liggen slapen? Dit is je kans om het in te halen! In deze blog leer je hoe je de biologie van je slaap kan beïnvloeden, oftewel het biohacken van je slaapritme. Zo kan je dieper slapen, sneller je lichaam en brein laten herstellen, herinneringen beter opslaan en beter uitgerust wakker worden. Goed kunnen slapen is een superpower, maar verdient wel wat aandacht en input. Dus wil jij beter slapen? Lees de beter slapen tips!

We hebben allemaal een biologisch ritme. Denk maar aan wat er gebeurt als je met het vliegtuig naar een andere tijdzone gaat of wanneer de klok een uur verschuift. Je lichaam raakt dan uit het ritme. Dit komt omdat er in je brein een klok zit. Deze masterklok regelt hoe laat het is in je brein door te kijken en te luisteren naar je lichaam. Waar let deze masterklok op? Hij let op zogenaamde zeitgebers, oftewel externe signalen die jij positief kan beïnvloeden, maar ook kan ontregelen. Dus als je ze goed wil biohacken en beter wil slapen, let dan goed op de volgende tips. Dit is hoe ze werken:

 1. Licht
  Licht is van grote invloed op je slaapritme. Het licht dat in je ogen komt valt op receptors die rechtstreeks via je oogzenuw naar jouw masterklok leiden. Deze receptors zijn gemaakt van melanopsine, wat gevoelig is voor licht. Ook zijn deze receptors gevoelig voor een golflengte van 497 nanometer, wat overeenkomt met de kleur blauw. Blauw licht dat je ogen binnenkomt beïnvloedt dus jouw masterklok. Gedurende de dag komt er door de stand van de zon minder grote hoeveelheden blauw licht in je ogen. Je masterklok registreert deze afname en weet daardoor hoe laat het is. Helaas zitten er in lampen en schermen veel van dit blauwe licht. Bij blootstelling in de avond geef je je ogen het verkeerde signaal en breng je je masterklok in de war. Wil jij beter slapen? Tips zijn om voor het slapengaan schermen en felle lampen te vermijden.
 1. Voeding
  Niet alleen wat je drinkt heeft invloed op je slaap, zoals koffie of alcohol, ook wat en wanneer je iets eet. Uit onderzoek blijkt dat onze spijsverteringsorganen zoals maag, darmen en lever beter werken wanneer het licht is en je lichaam wakker is. Wanneer jij ‘s avonds voor het slapengaan nog iets eet, helemaal iets wat suiker- of koolhydraatrijk is, worden je cellen actief. Zo geef je het signaal af aan je masterklok dat het dag is, waardoor deze in de war raakt en je minder goed slaapt.
 1. Training
  Ook sporten is een goede manier om je biologische klok te beïnvloeden. Om goed in slaap te vallen en beter te slapen zijn de tips om je training s’ochtends en overdag te plannen. S’avonds nog trainen geeft aan je lichaam het signaal dat het tijd is om actief te zijn. Hetzelfde lijkt voor werk en sociale activiteiten te gelden, maar is nog niet helemaal zeker, daar kan je zelf mee experimenteren.
 1. Temperatuur
  Wat zakt er samen met de zon in de avond? Juist, de temperatuur. Jouw interne thermostaat neemt dat waar en stuurt bij het kouder worden en vallen van de dag een signaal naar je masterklok. Deze registreert dat het tijd is om je systemen klaar te maken voor slaap en leidt er toe dat je moet wordt. Heb jij ‘s avonds de verwarming nog op 20 graden of kruip je voor de open haard? Dat zorgt voor een verstoring van je lichaamstemperatuur en heeft invloed op je slaap. De tip om beter te slapen is dus om je verwarming een graadje lager te zetten. Ook goed voor onze planeet en je portomonnee 🙂

 

Bepaal jouw ritme

Ja, je kan deze instrumenten goed bespelen, de regels naleven en de tips opvolgen om beter te slapen. Echter, als je niet in het juiste ritme speelt, dan wordt de dirigent, oftewel jouw masterklok, niet blij. Het draait dus allemaal om ritme en regelmaat. Probeer een ritme te vinden dat je iedere dag vast kan houden, dat is waar jouw lichaam naar op zoek is. Ik weet het, we kunnen tegenwoordig door licht, supermarkten en technologie doen en eten wat en wanneer we willen. Maar of dit het beste is voor ons lichaam? Daar lijkt het niet op. Soms moet je kinderen in de les even wakker schudden omdat ze niet weten wat het beste voor ze is. Bij deze.

Beter slapen tips toepassen?

Heb je hulp nodig om deze tips toe te passen om beter te slapen? Of om er achter te komen wat jouw ideale slaapritme is? Bij Human Upgrade zoeken we het samen met je uit op basis van draagbare technologie, je genetische en je persoonlijke voorkeur.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×