fbpx Skip to main content

Hoe krijg je meer energie? Eigenlijk is het heel simpel. Als je de juiste beslissingen maakt gedurende de dag, ervaar je de positieve effecten daarvan. Benieuwd welke beslissingen belangrijk zijn? Lees verder! 

We kunnen de beslissingen die je neemt op een dag in twee categorieën indelen.

1. Energiegevers

2. Energie slurpers.

Het maakt niet uit hoe succesvol je wordt, je zal altijd te maken hebben met zaken die meer energie kosten dan opleveren. Het is dus belangrijk om daar simpelweg genoeg tegenover te zetten wat je meer energie oplevert.

Bij ons staat de juiste voeding wat dat betreft op 1. Dat doe je meestal op 3+ momenten op de dag en dat zijn dus 3+ momenten om jezelf te voorzien van energie. Je hebt tenslotte altijd controle over wat je in je mond stopt en wanneer.

Wat de ene energie geeft kan voor de ander een energieslurper kan zijn. Sommige mensen gaan misschien heel goed op een broodje pindakaas terwijl een ander een notenallergie heeft.  Dit geldt ook voor veel andere energiegevers en slurpers. Om er echt achter te komen wat in welke categorie valt raden we aan om specifieke testen te doen om te meten wat jouw lichaam nodig heeft. Dit hoort natuurlijk bij ons Upgrade programma! 

Wil je niet wachten op de uitslag van je testen? Of wil je eerst wat meer inzicht in welke factoren je energie beïnvloeden? Wij hebben een algemene energie en performance checklist gemaakt. Hieronder zie je welke wij elke dag proberen af te vinken uit onze ervaring als topsporters en ondernemers. Hoe ze er exact uitzien is uiteraard zeer persoonlijk. Hoeveel kan jij afvinken?

 • Stilte. Meditatie, contemplatie, journaling – 5-20 minuten alleen met je eigen gedachten zijn. Vaak zijn het je gedachten die de grootste obstakels zijn tussen jou en je doel. Die gedachten kun je loslaten door behulp van meditatie of door erover te schrijven. Je begint je dag lichter, met helderheid en focus.
 • Hydratatie. Meteen het lichaam van goed schoon water voorzien om werkelijk alle processen te verbeteren.
 • Beweging en training. Beweging brengt alle vloeistoffen in gang. Het zet ons lichaam aan en onze geest even uit. Er zijn veel verschillende sporten en fitness mogelijkheden maar let op, wat voor een ander werkt, werkt misschien niet voor jou.
 • Biohacks. Na een training kan je koud water gebruiken om je lichaam nog een korte schok te geven. Je lichaam past zich hierop aan door zich sterker te maken tegen alle andere vormen van stress.
 • Zonlicht. Dit essentiële onderdeel van het leven is onderbelicht en onderschat. Door op het juiste moment voor jouw lichaamstype op te staan en direct contact maken met zonlicht, kan je je systeem en interne klok een volledige synchronisatie geven.
 • Vasten. Wellicht heb je gewacht met eten tot dit moment en ben je de voordelen van vasten aan het plukken. Of je hebt juist heel erg honger… Het lichaam ruimt oud materiaal op, herstelt slijmvliezen in de darm en verbrandt vet. Let op: dit moet wel bij je levensstijl passen, stop niet zomaar met eten maar vraag advies aan een deskundige!
 • Voeding. Wat je wel eet is natuurlijk nog belangrijker dan de timing. De juiste voeding die in lijn is met jouw DNA en doelstellingen kan het verschil maken tussen een goede en een zeer matige dag. Goede voeding = meer energie!
 • Ontstekingen laag houden. De verkeerde voeding, verkeerde training, toxines in lucht, water, cosmetica, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, alcohol en ga zo maar door, hebben allemaal effect op ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen brengen lichaamsvet omlaag, hormonen omlaag en staan aan de basis van al het energieverlies in ons lichaam.
 • Bloedsuikerspiegel optimaliseren. Jouw bloedsuikerspiegel is niet alleen afhankelijk van wat je eet, maar ook hoe gestrest je bent, hoe goed je geslapen hebt en hoe je genetisch in elkaar zit. Hieruit kan je beslissen welke voeding het beste bij je past.
 • De darm helen en voeden. Onze darm wordt wel ons tweede brein genoemd. Wanneer hier problemen en tekorten zijn, voelen we dat in ons hele lichaam op celniveau. Vervelend genoeg eten we tegenwoordig onder stress de verkeerde voeding en dit kan je darmen beschadigen. Gelukkig kun je ze gericht herstellen met de juiste voedingstoffen!
 • Micronutrienten. Nutriënten zijn niet alleen koolhydraten, eiwitten en vetten. Ons DNA kan niet functioneren zonder micronutriënten zoals vitaminen en mineralen. Ieder lichaam heeft zijn eigen hoeveelheden daarvan nodig, sommigen veel meer dan de ander.
 • Proteine. Dit is de belangrijkste hoeksteen van je dieet. Het herstelt het weefsel als je sport, maar ook de aanmaak van alle stoffen die je brein in topconditie houden. Als je een hoog verbruik hebt van het brein en het lichaam, dien je extra eiwit te nemen.
 • Ontspanning. Na de werkdag staat je zenuwstelsel nog ‘aan’. Dit wil je zo snel mogelijk naar de ‘rustmodus’, anders slaap je minder diep en herstel je minder goed.

Spoiler alert: de rustmodus wordt niet geactiveerd door de knop Netflix.

 • Connectie. Een van de snelste manieren om feel good hormonen en neurotransmitters aan te maken is een diepe kwalitatieve connectie met een ander te maken. Wederom, dit gebeurt niet tijdens Netflix.
 • Slaap. Herstellen, verwerken en opladen voor een nieuwe dag is essentieel om meer energie te krijgen!

Heb je hulp nodig bij het maken en implementeren van een dergelijk plan? Dit is waar Human Upgrade in gespecialiseerd is. In 12 weken meten we alle voornoemde zaken door en zien we waar jouw bottlenecks en krachten liggen. Op basis daarvan creëren we het ideale energie en performance protocol voor jouw lichaam. En je gaat het meteen in de praktijk brengen samen met andere high performers onder begeleiding van topsporters en ondernemers. Wil jij ook meer energie? Neem contact met ons op!

Volg ons op LinkedInInstagramFacebook voor meer informatie. Oh, en wist je dat onze Govert een eigen podcast heeft over biohacking? Check it out!

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×