fbpx Skip to main content

Wat is het optimale voedingspatroon voor iemand die van een gezond en goed dieet naar een persoonlijk en optimaal dieet wil evolueren? We bevinden ons in een tijdperk waarin niet alleen topsporters en wetenschappers, maar ook wij als leken, consumenten, burgers en biohackers, technologie en wetenschap kunnen inzetten om onze leefgewoonten te bepalen. Nieuwe technologieën en kennis op het gebied van biochemie, microbiologie, genetica en kunstmatige intelligentie leiden tot een enorme sprong voorwaarts in het vinden van het antwoord op de vraag: welk dieet is geschikt voor mij? Hoewel dit nog niet mogelijk is met één enkele app of een druk op de knop, kan je met enige training en de juiste kennis een heel eind komen. Wij helpen je graag op weg!

Jouw DNA bepaalt op een unieke manier hoe je reageert op voeding, stress, emoties, gifstoffen, lichaamsbeweging, slaaptekort, enz. DNA vormt de basis van hoe je lichaam functioneert, herstelt en zich aanpast aan de omgeving. Als je bekend bent met de SWOT-analyse, weet je dat inzicht in je sterke punten, talenten, zwaktes en valkuilen je helpt om betere beslissingen te nemen over hoe je eet, drinkt, slaapt, sport en denkt.

Toch zegt DNA niet alles. Er zijn tweelingen met hetzelfde dieet, waarbij de een aankomt en de ander niet. Dat komt onder andere doordat de bacteriën die het voedsel verteren niet hetzelfde zijn. De respons van het lichaam is dus verschillend. Bovendien hangt de lichamelijke reactie op voeding ook af van factoren zoals werk: zit je op kantoor of heb je een baan met veel beweging? Het energieverbruik kan ook sterk variëren door de manier waarop iemand met stress en uitdagingen omgaat, als gevolg van persoonlijke ervaringen.

De conclusie: niemand is hetzelfde.

Gegevens uit je eigen lichaam geven inzicht in wat specifiek goed of niet goed is voor jou. Maar welke data heb je hiervoor nodig? Het is belangrijk om met verschillende soorten gegevens te werken om een compleet beeld te krijgen van jouw biologie. Je wilt inzicht hebben in fundamentele data (zoals je DNA), maar ook in gegevens die gedurende enkele maanden veranderen (denk aan het microbioom, bloedwaarden en neurotransmitters). Tot slot wil je inzicht krijgen in dagelijks veranderende data, zoals stressniveaus en slaap. Dit kan je bijvoorbeeld meten met een draagbare tracker zoals de Oura Ring.

Hoewel we met behulp van kunstmatige intelligentie enorme hoeveelheden data kunnen verwerken, is alleen data als basis voor een persoonlijk dieet, gepersonaliseerde voeding of “precision nutrition” niet voldoende. Een computer kan momenteel nog niet exact voorspellen wat jij nodig hebt op basis van enkel data uit tests of apps. Er zijn simpelweg te veel veranderende omstandigheden in je leven. Om deze inzichten te verkrijgen, is het belangrijk om jouw data te combineren met praktijkervaring van therapeuten, diëtisten, biohackers en topsporters. Bij HumanUpgrade maken we deze verbinding waardoor we met grote zekerheid een geïndividualiseerd voedings- en supplementenschema kunnen opstellen dat aansluit op jouw unieke lichaam, omstandigheden en doelstellingen.

Een dieet op maat en het verzamelen van data begint met een goed doordacht plan, net zoals topsporters dat doen. Het is belangrijk om na te denken over wat je precies wilt bereiken. Afvallen, aankomen, sneller herstellen van sport of stress, meer focus en hersenkracht, meer balans en rust, meer energie, beter slapen? Er zijn veel mogelijkheden en je kunt ze niet allemaal tegelijk nastreven. Je zult niet de eerste zijn die tijdens een zoektocht naar meer energie en welzijn de ‘verkeerde boom’ beklimt. Het ‘ICE-model’ kan je helpen om het doel te kiezen met de hoogste prioriteit voor jou, namelijk het doel met de meeste impact op je welzijn, waar jij of je coach vertrouwen (Confidence) in heeft dat je het kunt halen en het doel dat je ook daadwerkelijk consistent en gemakkelijk (Ease) in je leven kunt implementeren zonder te ‘jojo-en’.

Het toepassen van alle data en inzichten in het dagelijks leven kan best een uitdaging zijn. Het is per persoon verschillend of iemand een planning nodig heeft of juist veel flexibiliteit. Wat voor persoon jij bent, wordt voor een deel bepaald door je opvoeding (nurture) en een deel door je DNA (nature). Om erachter te komen of jij een persoon bent die veel structuur nodig heeft of juist veel vrijheid, kan je een eenvoudige persoonlijkheidstest doen zoals 16personalities.com.

Iedereen heeft echter een zekere mate van ritme, structuur en regelmaat nodig. Zeker als je werkt met veel data uit je DNA, je slaap, je sport, je microbioom, je bloed en je neurologie. De uitgezochte informatie in een overzichtelijk schema zetten kan hierbij erg handig zijn.

Ondanks een gedegen planning kan het dagelijks leven met een dieet een uitdaging zijn. We moeten ons vaak conformeren aan de mensen om ons heen. Vrienden, familie, reizen en werk maken het moeilijk om te leven op de manier die optimaal is voor jou. Het inzichtelijk maken van je data en wetenschap en dit op papier zetten, zorgt voor zekerheid. Je kunt nu met overtuiging zeggen dat dit goed voor jou is en dat andere keuzes dat niet zijn. Daardoor kun je je keuzes makkelijker onderbouwen aan de mensen om je heen en zullen zij je keuze en voorkeur sneller respecteren. Dat bespaart je energie en voorkomt de verleiding om je nieuwe levensstijl aan de kant te schuiven. Je weet immers zeker, op basis van data, dat dit de beste keuze is.

Het nieuwe tijdperk van gepersonaliseerde voeding is er al en het zal steeds eenvoudiger worden om jouw dieet aan te passen op basis van data uit jouw lichaam. Heb jij al antwoord op de vraag: welk dieet past bij mij? We helpen iedereen gratis om te controleren wat zijn of haar doelstellingen zijn en of het Human Upgrade-programma geschikt is. Als je serieus met je gezondheid aan de slag wilt en benieuwd bent, vraag dan een gesprek aan. Dan heb je straks je dieet op maat en levensstijl waar je de rest van je leven profijt van hebt. Het enige wat je nog mist, is een beetje training en een beetje kennis.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×