Wat is de lekkerste gezondheidshack die ik ken? Natuurlijk is dit persoonlijk, maar zodra iets gefermenteerd wordt, gaan bij mij de discolampen aan boven mijn smaakpapillen. Probiotische, bacterierijke voeding betekent daarnaast ook een feestje in je buik. Graag deel ik een klein overzicht met je welke gefermenteerde groenten, welke bacteriesoorten bevatten. Hierbij heb ik mij gefocust op de groenten die het makkelijkst te fermenteren zijn voor beginners.
Allereerst lijkt onderzoek van de Stanford School of Medicine te laten zien dat de hoeveelheid verschillende bacteriën in onze buik vergroot wordt door fermentatie, wat van belang is voor een gezond en divers ecosysteem in de darm. Het tijdschrift Cell onderschrijft dit en stelt daarnaast dat fermentatie ontstekingswaarden kan verlagen, wat het immuunsysteem kan verbeteren. En dat terwijl het echt heel makkelijk is om dit thuis te doen. Onze voorouders deden dit al duizenden jaren geleden.
- Kombucha – Vooral de ‘continuous brew’-methode is super simpel. Helaas overleven niet alle stammen de vertering. Ik heb een sterk vermoeden dat supermarktkombucha een laag gehalte aan bacteriën bevat. YAYA Kombucha heeft zelf onderzoek gedaan en dat ziet er positief uit. Kies daarom altijd voor niet-gepasteuriseerde kombucha. Deze overleven het namelijjk wél in je maag.
- Bacteriesoorten: Acetobacter, Gluconacetobacter, Komagataeibacter, Lactobacillus, Saccharomyces (gistsoorten)
- Zuurkool – Dit is een hele makkelijke beginnersgroente en een smaakvolle toevoeging aan je salade of op crackers.
- Bacteriesoorten: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis, Leuconostoc mesenteroides, Pediococcus
- Wortelsticks – Wederom een hele makkelijke optie, lekker zo uit het potje.
- Bacteriesoorten: Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, Weissella
- Spruitjes – Deze vind ik persoonlijk heel fijn, omdat ik normaal niet van spruitjes hou, maar wel als ze gefermenteerd zijn. Ze bevatten veel sulforafaan, wat antioxidanten kan verhogen en ontgifting kan stimuleren.
- Bacteriesoorten: Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, Weissella
- Bieten – Bevatten veel nitraat, wat de bloedsomloop kan bevorderen tijdens het sporten en de bloeddruk kan verlagen.
- Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis, Leuconostoc mesenteroides
Zoek de fermentatietijden en zoutgehalten even op internet en koop een weckpot met een waterslot. Bij mij is al meermaals een fles kombucha ontploft door het vrijgekomen koolzuur!
Tegenwoordig is er ook steeds meer rauwe gefermenteerde groente te koop in de supermarkt, maar zelf maken is leuker, gezonder en bijna even makkelijk. Je hebt waarschijnlijk alles al in huis om het te doen. Je moet het alleen nog even in elkaar flanzen.
Recente reacties